13 mei 2024 0 Comments

A12: grote hinder en afsluitingen Den Haag richting Utrecht; juni 2024

Bericht van Rijkswaterstaat:

Van 2 juni tot 1 juli 2024 voeren we groot onderhoud uit aan de snelweg A12 Den Haag richting Utrecht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. We gaan onder andere het asfalt op de weg vervangen.

Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern niet beschikbaar. De A12 wordt ook 10 nachten en 4 weekenden geheel in deze rijrichting afgesloten.

Weggebruikers op de A12 moeten in juni 2024 rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur.

We roepen weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten. Eric Diepstraten, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Midden-Nederland: ‘De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen.

Werkzaamheden A12

Het wegdek van de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn richting Utrecht bereikt het einde van de levensduur. Ook voorzien we dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidnormen mogelijk worden overschreden.

Daarom vervangen we het bestaande asfalt nu door stiller asfalt. Daarnaast voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten waaronder viaduct Strijkviertel bij De Meern, vervangen we voegovergangen en werken we aan de vangrails. Zo gaat de A12 straks weer jaren mee.

Weekendafsluitingen en nachtafsluitingen A12

Tijdens de werkzaamheden is de A12 Den Haag richting Utrecht 4 weekenden (7 tot 10, 14 tot 17, 21 tot 24 juni 2024 en 28 juni tot 1 juli 2024) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk.

Daarnaast vinden er 10 nachtafsluitingen plaats. Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug/Harmelen tot aan De Meern. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 90 km/h.

De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. We informeren de weggebruiker per weekend over de exacte afsluitingen, verwachte hinder en omleidingen.

Slim Reizen-app

De vaste weggebruiker van de A12 wordt beloond als hij/zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maakt van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app 

Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. 

We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). 

Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.