22 maart 2024 0 Comments

Galecopperbrug richting Arnhem overdag dicht op 6, 13 en 14 april

De Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is op zaterdag 6 april, zaterdag 13 april en zondag 14 april richting Arnhem van 08.00 tot 20.00 uur volledig afgesloten voor het verkeer.

De weg onder de brug (Papendorpseweg) is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer: op 6 april van 06.00 tot 20.00 uur en van 13 april 06.00 uur tot 14 april 20.00 uur. Weggebruikers dienen rekening te houden met 60 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Omleidingen

  • Verkeer vanuit Amsterdam richting Arnhem wordt omgeleid via de A1 en A27/A30 en vanuit Rotterdam richting Arnhem via de A15. 
  • Bij Utrecht rijdt het verkeer om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de A27 óf de A2 en A27 (zie ook de omleidingskaart). 

Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. Fietsers rijden om via de Galecopperdijk. Bus 48, 90 en 295 blijven hun gebruikelijke route rijden over de Papendorpseweg.

Omleidingskaart voor de afsluitingen van de A12 Galecopperbrug richting Arnhem in april 2024.

Informatiepanelen en/of gele borden geven de omleidingsroutes aan. Door (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele planning te bekijken.

Sluit niet aan in de file

Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers – waar mogelijk – te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis op een andere dag te plannen.

Werkzaamheden

Tijdens de afsluitingen plaatst Rijkswaterstaat een nieuwe constructie op een van de torens van de Galecopperbrug richting Arnhem. Aan het brugdek en de nieuwe constructie worden buizen bevestigd waar later dit jaar de nieuwe stalen kabels doorheen gaan lopen.

Groot onderhoud tot medio 2025 

Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen roestvorming op de brug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot medio 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels. 

Animatie

Wilt u weten wat we precies gaan doen? In deze animatie leggen we het vervangen van de stalen kabels stap voor stap uit.