23 januari 2019 0 Comments

Hoe haal je sfeer in huis met goede verlichting

In deze donkere dagen snak je naar licht. Buiten, maar natuurlijk vooral ook binnen. Want als de kerstverlichting het huis heeft verlaten, ga je de gezelligheid ervan toch missen. Daarom, haal sfeer in huis met goede verlichting.

Bij het inrichten van een woning wordt vaak te laat aan de verlichting gedacht. Het is ook een onderwerp dat je maar al te graag wilt uitstellen, want als je eenmaal een lichtpunt hebt bepaald, zit je eraan vast. En dat maakt het allemaal zo definitief. Natuurlijk is dat ook zo, maar als je niets of te laat beslist, is het zeker niet goed. Probeer dus ook meteen vanaf het begin de verlichting mee te nemen in je indelingsplan. Vooral als je met nieuwbouw bezig bent of een grootscheepse verbouwing aan het regelen bent. Dat zijn de momenten dat muren opengebroken liggen en kabels gemakkelijk getrokken kunnen worden. Verlichtingsarmaturen en spots ingebouwd kunnen worden. En je dus geweldige effecten kunt bedenken met wandverlichting, plafondverlichting of vloerverlichting.

Lamp

Bij de basis beginnen

Ben je dus in de gelukkige situatie dat je net een huis opnieuw aan het inrichten bent en je nog tegen kale muren aankijkt? Maak een lichtplan waarin je bepaalt waar je welke aansluiting, lichtschakelaar of stopcontact wilt hebben. Begin daarbij met de basisverlichting, waar wil ik welk lichtpunt plaatsen om de hele ruimte goed verlicht te hebben? Heel belangrijk, want te weinig licht zorgt toch voor vermoeide ogen. Bovendien kan een onderbelichte kamer je een somber gevoel geven, zwaar aanvoelen. Heeft de ruimte te veel licht dan kan dat juist weer onrustig aandoen, te veel prikkels geven. De basis moet hier dus ergens tussenin liggen.

In de spotlight

Als je de basis op orde hebt, kun je gaan kijken naar waar je accenten gaat leggen. Is er bijvoorbeeld een mooi schilderij dat absoluut alle aandacht verdient? Waar staat je gemakkelijke stoel waar je altijd onderuitzakt met een goed boek? Waar werk je graag? Waar zit je met bezoek en wil je sfeer creëren? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. En daarbij ga je dus kijken welk licht je daarbij nodig hebt. Een spot die gericht is op dat mooie kunstwerk, een schemerlamp die voldoende licht op je boek schijnt om prettig te kunnen lezen, goede werkverlichting zodat je je werk kunt doen zonder snel moe te worden. Maar ook een dimmer op de lamp boven de eettafel, omdat je hier misschien zowel werkt als sfeervol wilt kunnen tafelen. Allemaal verlichting die mooie accenten toevoegen aan je interieur en ook nog eens functioneel zijn.

Lamp