22 oktober 2018 0 Comments

Vijf tips voor gezellig klein wonen

Een eigen stek hebben is fijn. Of het nu groot is of klein, als het maar goed voelt. En dat laatste heb je natuurlijk vooral zelf in de hand. Voor de mensen die klein wonen, hierbij wat tips om optimaal gebruik te maken van je ruimte.

Tip 1. Houd het ruimtelijk

Hoe zorg je er nu voor dat je interieur ruimtelijk oogt? Om te beginnen is het goed om niet te massieve meubelen te gebruiken. Deze lijken van zichzelf al groot en maken je ruimte daarmee nog kleiner. Let dus op ranke pootjes onder je meubels die wat hoger zijn, zorg dat je zoveel mogelijk vloer ziet. Een kast tegen de muur? Misschien kun je kiezen voor een hangkast zodat de ruimte doorloopt en het geheel ruimtelijk oogt.

Tip 2. Doe rustig met kleur

Ook is kleurgebruik heel belangrijk. Hoe lichter de kleur, hoe groter je kamer aanvoelt. Een donkere kleur zal namelijk op je af komen, wat in een kleine ruimte niet prettig is. Naast licht en donker is de soort kleur nog van invloed op het gevoel van de ruimte. Een koele kleur als blauw werkt vergrotend, een warme kleur als rood werkt juist verkleinend. Al met al is het belangrijk dat je voorzichtig met kleur omspringt in een kleine ruimte. Houd het zo rustig mogelijk.

Tip 3. Ga voor spiegels en illusies

Licht is belangrijk in een kleine ruimte. Het is dan ook goed om zo optimaal mogelijk om te gaan met het binnenvallende daglicht. Zo kunnen spiegels veel doen voor je ruimte omdat ze het licht reflecteren. En laat je een spiegel tot op de vloer doorlopen, dan lijkt je kamer op die plek twee keer zo groot. Ook kun je met illusie het een en ander bereiken. Wat dacht je van de leuke fotoprints die je tegenwoordig overal kunt krijgen. Een foto met diepte geeft ook jouw kamer diepte. Zo geef je je kleine ruimte in ieder geval een ruimtelijk gevoel.

Tip 4. Ga de hoogte in

Heb je het geluk dat je klein woont, maar wel gezegend bent met een hoog plafond, maak er dan wat moois van. Benut die ruimte en creëer een extra verdieping of vide. Bijvoorbeeld om zelf te slapen of om te gebruiken voor eventuele logees. Of een tv-hoek of eenvoudigweg extra opbergruimte. In de slaapkamer kun je met een hoogslaper of een halfhoogslaper ook heel wat extra ruimte maken. Plaats eronder bijvoorbeeld een lage kledingkast, een bureau of maak met zitkussens een relaxhoek. Vooral kinderen vinden het geweldig om zo een extra eigen plekje te hebben.

Tip 5. Wees creatief met opbergen

Een opgeruimde kamer oogt groter en ruimtelijk. Dat vraagt om discipline en goede bergruimte. Bij dat laatste zul je bij een kleine woning ook creatief moeten zijn. Denk eens aan de ruimte onder je bed, met opbergboxen op wieltjes heb je weer een flinke la voor spullen tot je beschikking. Ook kunnen verloren hoekjes nog veel bergruimte opleveren, bijvoorbeeld onder de schuinte van het dak. Een schuifwand en je kunt weer heel veel kwijt. Nu is het nog een kwestie van niet te veel spullen je woning in te laten komen. Eigenlijk is dat de belangrijkste tip. Woon je klein, zorg dan voor het hoogstnoodzakelijke. Dan blijft het prettig wonen.