16 september 2019 0 Comments

Waar let je op bij het kiezen van de juiste verlichting voor je keuken?

Goede verlichting doet veel met een ruimte. Het zorgt ervoor dat je je prettig voelt, het geeft sfeer, comfort. En het zorgt er heel praktisch voor dat je je ding kunt doen. Daarmee is het een belangrijk item in een interieur. Hoe zorg je voor goede verlichting in je geliefde keuken?

Wat doet verlichting met je keuken? Hoe zorg je ervoor dat je goed in je keuken kunt werken, maar dat het geheel er toch sfeervol uitziet? Wat dat betreft is de keuken een goed voorbeeld van hoe je sfeer en praktisch gebruik van licht moet combineren. Dat je er altijd voor moet zorgen dat je goed je werk kunt doen bij het licht dat je hebt, maar ook dat het er gezellig uit moet blijven zien.

Houd het leuk

Heb je een open keuken, dan geldt dit natuurlijk helemaal. Zorg voor basislicht dat hetzelfde is als in de woonkamer. Zo blijft de ruimtebeleving mooi. Want kies je bijvoorbeeld alleen voor fel, functioneel licht dat totaal niet bij de rest van je verlichting past, dan zul je deze zeker willen uitmaken als je klaar bent in de keuken. En dat is ook niet mooi, want dan ontstaat er een zwart gat in je ruimte. Kies dus voor basislicht dat dezelfde kleur en beleving heeft als de rest van je ruimte. Met een warme kleur, in dezelfde stijl. Dan zorg je ervoor dat je woonkamer en keuken een geheel blijven, wat rust en eenheid in je interieur creëert. Heb je een gesloten keuken waar je na het koken ook gezellig wilt kunnen zitten? Dan geldt natuurlijk hetzelfde. Zorg voor sfeerlicht en niet alleen voor koud werklicht. Dan blijft het leuk in de keuken.

Aan het werk

We blijven nog even in de keuken. Want naast een mooie basisverlichting hebben we hier ook goed werklicht nodig. Er moet tenslotte toch gekookt worden. De beste plek voor keukenverlichting is onder de keukenkastjes. Hierbij kun je gebruik maken van een ledstrip, mooi weggewerkt zodat het niet in je oog schijnt of lelijk oogt. Als je geen bovenkastjes hebt in je keuken kun je kiezen voor een lichtbron in het plafond of een vaste lamp in de muur. Zorg er wel voor dat het licht voor je schijnt, zodat je niet in je eigen schaduw zit te werken. Verder kun je ervoor kiezen om een dimmer op je verlichting te plaatsen. In gedimde stand geef je extra sfeer aan je verlichting en aan je keuken.