Wie zijn we?

Over ons en het ontstaan van De Machinekamer

De Machinekamer is ruim 14 jaar geleden opgericht door de vrienden Rick en Olger. In 2006 kochten we onze eerste partij buisframe stoelen. We knapten de stoelen op en ze gingen als warme broodjes over de toonbank. Na de ene stoel kwam de andere stoel. De verzameling buisframe stoelen werd al snel aangevuld met vintage design vondsten uit de jaren ’30 t/m ’80. Na een vakantie in Noorwegen kwamen we terug met een auto vol meubels. Liefde voor Scandinavisch design was vanaf dat moment een feit. De passie voor design meubels en plezier in het opknappen is nooit meer weggegaan. Van een hobby was al snel geen sprake meer.

De Machinekamer kreeg zijn naam
In de beginjaren werkten we vanuit huis. Al snel stonden alle kamers bomvol en was het tijd voor een eigen werkplaats/winkel. Die kwam er, in de oude machinekamer van een agrarisch bedrijf vonden we onze plek om door te groeien. Met het bordje ‘Machinekamer’ nog op de deur was de naam snel bedacht.

Een echte woonwinkel in Zaandam
De oude Machinekamer barstte al snel uit zijn voegen. In 2012 vonden we onze nieuwe ruimte in de oude bedrijfsgarage van de Bruynzeel fabriek in Zaandam. Ideaal gelegen in de buurt van andere woonwinkels. Het industriële gebouw is na een grondige verbouwing -zonder de oude sfeer te verliezen- de ideale plek voor onze meubels.

Uitbreiding naar Utrecht
Met een groeiende klantenkring uit heel Nederland, werd het in 2020 tijd voor een tweede winkel. We vonden in Utrecht een winkelpand uit de jaren ’60. Na flink wat slopen, breken en hakken, maakten de systeemplafonds plaats voor het herstelde originele zaagtanddak. Terug in zijn oude glorie is het een lichte showroom van 650 m² geworden, gelegen op de meubelboulevard van Utrecht.

Nieuwe design meubels
Met de jarenlange kennis van materialen en ontwerpen in huis kwam het idee om zelf meubels te ontwerpen. Meubels die wij misten in het aanbod van vintage design en die passen bij de huidige klantwensen. Van hoge kwaliteit en gemaakt door Europese vaklui. Dit was een schot in de roos. Na stoelen en fauteuils volgden tafels en banken. En de collectie nieuw design blijft maar groeien.

Relaunched by De Machinekamer
Als designliefhebbers kennen we de markt van Nederlandse designklassiekers als geen ander. De mogelijkheid om een oude designklassieker, de Galvanitas S16 stoel opnieuw uit te geven was een droom die uitkwam. In een exclusieve samenwerking met de originele producent en met de originele mallen. De originele stoel in een nieuwe uitvoering en verkrijgbaar in de kleuren van nu.

In de media en op de zaak
In de loop van de jaren weten stylisten en bedrijven De Machinekamer steeds beter te vinden. De vintage designklassiekers zijn regelmatig als decor te zien in verschillende media. Het vintage en nieuw design valt bij horeca en bedrijven ook goed in de smaak. In verschillende horecazaken over heel de wereld staat al iets van De Machinekamer.

Unieke collectie designklassiekers
Vandaag de dag is de buisframe stoel nog steeds prominent aanwezig in De Machinekamer en kunnen we ons met recht de buisframespecialist noemen. Maar daarnaast hebben we een grote collectie designklassiekers en een groeiende collectie nieuwe designmeubels die opnieuw uitgebracht zijn of die we zelf hebben ontwikkeld. Allemaal met de hoge kwaliteit en verfijnde afwerking die we Machinekamer-waardig vinden. Kom gerust eens langs in Zaandam of onze nieuwe winkel in Utrecht, dan laten we je het graag zien.

Wil je meer weten over De Machinekamer? Neem dan contact met ons op.