1 augustus 2018 0 Comments

Zo kleur je de zomer

Je kijkt rond in je woonkamer en denkt, ik wil iets anders. Wat heeft dan de meeste impact met een minimale inspanning? Natuurlijk, een andere kleur toevoegen.

Eerst iets meer over kleur en haar specifieke eigenschappen. Te beginnen met wit. Een frisse tint die andere kleuren ondersteuning geeft. Wit is neutraal en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Vooral in combinatie met donkere kleuren zorgt het voor spanning. Wit kun je gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties en is een prima basis in elk interieur. Zwart is gedurfd en geraffineerd, zorgt voor een elegant en dramatisch effect. Het is een tint die veel licht nodig heeft. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het ruimteverkleinend werkt. De kleur grijs zit er een beetje tussenin. Grijs versterkt andere kleuren en straalt rust uit. Het is hiermee de ideale achtergrond voor kleuren, ook omdat het een neutrale tint is. Grijs past prima in zowel een modern als klassiek interieur. Bruin laat zich ook goed combineren met andere kleuren. Het straalt stabiliteit en gewichtigheid uit. De kleuren wit, zwart, grijs en bruin zijn natureltinten. Door hun karakter geven ze een interieur rust. Maar gecombineerd in licht en donker kunnen ze voor spannende effecten zorgen. Het zijn tinten waar je eindeloos mee kunt spelen en variëren.

Krachtig

Natuurlijk kun je ook voor een wat uitgesprokenere kleur gaan. Wat dacht je van blauw. Een koele, verfrissende kleur, rustgevend en ontspannend. Het werkt ruimtevergrotend en geeft door haar karakter een gevoel van oneindigheid. Waarschijnlijk omdat het de kleur van water en lucht is, de wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Doet het goed in slaapkamer of badkamer. Of rood, een kleur met passie. Vrolijk, uitnodigend en opwekkend. Het is ook een onrustige kleur voor grote vlakken in het interieur, het is een kleur die op je af komt. In elke kleurcombinatie zal rood de aandacht vragen. Het zet letterlijk onopvallende ruimtes in de schijnwerpers. Geel is een vrolijke, energiegevende kleur. Warm en zonnig. Het werkt ruimtevergrotend en fleurt de boel op. Het wordt dan ook vaak toegepast in sombere ruimtes met koel licht uit het noorden. Blauw, rood en geel zijn primaire kleuren en daardoor heel krachtig van zichzelf. De andere kleuren worden gemengd op basis van deze drie.

In de mix

Om dan toch nog even door te gaan op de mengkleuren. Groen wordt veel toegepast en geeft een huiselijk en rustgevend effect. Het brengt lichaam en geest in balans, waarschijnlijk omdat deze kleur in de natuur zoveel voorkomt. Een kleur met weinig risico, goed te combineren met natuurlijke materialen en ruimtevergrotend. Oranje is een warme, stimulerende, opwekkende kleur en daarmee ideaal voor de werkkamer. Door haar karakter geeft het een zonnig effect aan een ruimte. Bovendien stimuleert oranje de eetlust en is daarom prima toe te passen in keuken of eetkamer. Paars is magisch, mysterieus, creatief. Het is een rustgevende kleur en geeft je huis een persoonlijke uitstraling. Werk hier en daar met opvallende accenten in aubergine en je hebt een geheel andere sfeer. Probeer eens wat uit, want kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in huis.