4 juli 2019 0 Comments

De industriële stijl voor je nieuwbouwhuis

We willen stoer, doorleeft. Een interieur met karakter. Maar dan toch het liefst met een warme en gezellige touch. De industriële stijl zorgt voor een bijzondere basis, ook in een nieuwbouwhuis.

Denk aan oude fabriekshallen. De kale, open ruimte die je je daar waarschijnlijk bij voorstelt pas je toe op jouw huis. En dan hoeft je huis dus echt geen voormalig fabriekspand te zijn. Deze stijl kan net zo gemakkelijk worden doorgevoerd in je nieuwbouwwoning. Het gaat er namelijk om dat je net doet alsof alles verweerd is. Door voor rauwe, robuuste materialen te kiezen, zorg je voor een ruimte met karakter. Metaal waar wat roest op mag zitten. Een scheur in die betonnen muur of juist een oude, bakstenen wand creëren. Alles kan en mag, als het maar puur, functioneel en vooral stoer is. Zo ontstaat een ruimtelijke inrichting met een sterke, zelfverzekerde uitstraling.

De vloer

We gaan zo’n ruimte gewoon eens inrichten. Wat past er op de vloer als je gaat voor de industriële stijl? Kenmerken als stoer en robuust kwamen al naar voren. Beton is een materiaal dat hoog scoort op deze elementen. Maar ook een gladde gietvloer komt in aanmerking bij deze stijl. Een vloer waar je ook nog een robuuste levensstijl op kunt loslaten, simpelweg omdat deze veel kan hebben. Deze vloer is slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Hij is waterbestendig en heeft geen naden. Dat laatste betekent dat het ook nog eens een hygiënische vloer is. Maar hij is natuurlijk ook glad en strak. En om daar wat zachtheid aan toe te voegen is het leuk om met een vloerkleed erbij te werken. Maar dan wel een kleed dat net wat stoerder is, wellicht een beetje verwassen of met een vintage look. Of misschien wel tweedehands gescoord is in een leuk winkeltje. Met hier en daar een rafelig randje. Want het moet wel doorleefd ogen.

De wand

Dan gaan we met de wanden aan de slag. Helemaal strak gestuukt komt niet in aanmerking, tenzij je die gladde oppervlakten mooi combineert met een ruwe wand. Die dan meteen de eyecatcher van de ruimte wordt. Een bakstenen wand die er oud en doorleefd uitziet is natuurlijk perfect. Maar het mag ook van natuursteen zijn. Er zijn bijvoorbeeld steenstrips op de markt waardoor je wand gemakkelijk en naadloos gemaakt kan worden. Je kunt natuurlijk ook voor beton gaan. Echt of voor de nep. Want behang met betonlook zorgt in ieder geval voor het oog al voor dat industriële gevoel. Een iets warmere variant is sloophout tegen de muur. Ruw en robuust en ook weer verkrijgbaar in behangvarianten.

De meubels

Een industriële inrichting geeft de ruimte aan de meubels. Er staat niet veel dus wat er staat moet goed gekozen zijn. Meubels die gezien mogen worden. En dat hoeft niet duur te zijn. Sloophout is zo’n materiaal dat het heel goed doet bij deze stijl. En waarom niet zelf een tafel of kast maken van dit materiaal? Het hoeft niet perfect, juist het losse, de afwerking die niet helemaal klopt, past hier helemaal bij. Ook een tweedehands bank of fauteuil mag geplaatst worden in deze ruimte. Of een ijzeren kist met de nodige roestplekken. Waarom niet. Maar ook een leuke designklassieker van aluminium of rvs mag geplaatst worden. Vintage of nieuw. Als je maar meubels en items kiest waar jij blij van wordt, en niet te veel in de ruimte wilt zetten, puur het functionele, het hoognodige.