2 november 2018 0 Comments

Hoe je een leven lang plezier hebt van je woning

Veilig, comfortabel en toegankelijk. Een aantal kenmerken waar een woning aan moet voldoen wil je er je hele leven lang plezier van hebben. Een huis waar je op een prettige manier oud in kunt worden.

Een van de eerste punten waar je aan denkt als je je leven lang in een huis wilt blijven wonen is alle belangrijke functies gelijkvloers hebben. Dat is natuurlijk zo, trappen zijn echt een obstakel mocht je slecht ter been raken. Probeer hier creatief mee om te gaan als je in de positie bent om te bouwen of te verbouwen en ook dit aspect wilt meenemen. Zijn de slaapkamers allemaal boven dan is het bijvoorbeeld goed om een aparte werkruimte beneden in te plannen. Of een speelkamer als er jonge kinderen zijn. Dan heb je een ruimte die altijd functioneel is ingezet, maakt niet uit in welke levensfase je zit. Mocht het nodig zijn dan kun je deze ruimte gemakkelijk omturnen tot een slaapkamer die gelijkvloers ligt. Zo wordt het oud worden in je bestaande woning alweer een stuk gemakkelijker.

Begane grond badderen

Hetzelfde idee kun je toepassen op een badkamer, want die heb je natuurlijk ook nog gelijkvloers nodig als je ouder wordt. Een ruime berging beneden inplannen is prettig voor als je met je gezin met kinderen in de woning woont: altijd bergruimte tekort en altijd veel plek nodig om de was te doen. Later, als je ouder wordt heb je dan wel de mogelijkheid om deze berging te verbouwen tot een badkamer. Eigenlijk voldoe je dan al aan de twee punten die je op de begane grond extra nodig hebt. Keuken, woonkamer en entree zijn er meestal al. Aangevuld met slaapkamer en badkamer is het woonlijstje aardig compleet.

Creatieve indeling

Om prettig in je woning te kunnen blijven wonen is het goed om ver vooruit te kijken en uitgebreid na te denken over de indeling wanneer er gebouwd of verbouwd gaat worden. Een punt om over te filosoferen is bijvoorbeeld de ruimtes voor de kinderen. Wanneer je die in een aparte zone onder kunt brengen, kun je er in de toekomst gemakkelijker een andere bestemming voor vinden. Je kinderen gaan bijvoorbeeld toch echt een keer het huis uit. Is het dan niet prettig om al die overtollige ruimte te kunnen voorzien van een eigen ingang en zo te kunnen verhuren? Een te groot huis wordt toch vaak als reden gezien om te verhuizen gewoonweg vanwege het onderhoud wat het met zich meebrengt. Wellicht kun je dit voorkomen door hier vooraf al creatief mee om te gaan.

Perfect passend

Waar het op neer komt is dat je creatief kijkt naar ruimtes in je huis en deze zoveel mogelijk laat aansluiten bij de wensen die er op dat moment leven. Maar dat je dus ook al een blik in de toekomst werpt en zo de kamers die na verloop van tijd niet meer zo noodzakelijk zijn of passen bij je levensfase kunt veranderen in ruimtes die je op dat moment wel echt nodig hebt. Zo heb je in welke levensfase je ook zit altijd een woning die perfect bij je past. Qua comfort, veiligheid en toegankelijkheid.