4 juni 2018 0 Comments

Hoe je woonstijlen op een leuke manier met elkaar kunt combineren

Een huis dat klopt heeft vaak een duidelijke stijl. Maar een huis kan ook een mix van stijlen hebben en daardoor juist heel verrassend en spannend ingericht zijn. De kracht van de juiste mix.

Een mix van verschillende stijlen in je interieur is voor veel mensen perfect. Het maakt de inrichting van je huis persoonlijk, het duwt je ook niet zo in een keurslijf van wat past en niet past bij je gekozen stijl. Je kunt dus wat vrijer je gang gaan, creatief je intuïtie volgen. Je mag dus met een gerust hart meubelen met verschillende afwerkingen combineren. Je kunt oud naast nieuw toepassen. Je mag lichte ontwerpen uit Scandinavië combineren met donkere items uit bijvoorbeeld het verre Oosten. Je kunt er dus met heel je hart jouw ziel in leggen, jouw levensstijl en interesses laten zien. Het wordt daardoor ook niet zo’n showroomachtig geheel waarbij alles perfect op elkaar is afgestemd. Nee, het is eerder een interieur dat door de jaren heen is ontstaan, soms toevallig. Maar vaak bij gevorderden juist heel doordacht bij elkaar gezocht, hoe nonchalant het er ook uit kan zien.

IKEA

Op gevoel

Want dat maakt zo’n stijl ook juist zo moeilijk, doordat je weinig houvast hebt en lekker je gang mag gaan ben je ook echt aangewezen op je eigen gevoel voor sfeer. Op je eigen manier van inrichten. Heb je het in de vingers dan is er niets aan de hand en klopt het gewoon. Is het niet voor anderen, dan in ieder geval al voor jezelf. En uiteindelijk is je interieur ook vooral voor jezelf, voor jou en je familie, bedoelt. Voelen jullie je er goed bij, dan is de inrichting perfect. Jouw stempel is erop gedrukt, jouw persoonlijke voorkeur is er helemaal in af te lezen. En dus is het helemaal goed.

IKEA

Houvast

En hoe krijg je dat nu voor elkaar, verschillende spullen zo met elkaar combineren dat er toch een geheel ontstaat? Dat alles, hoe divers ook, perfect bij elkaar past? Vaak is het zo dat een basisstijl toch de hoofdrol speelt in het interieur. Dus een inrichting is of in hoofdlijnen landelijk te noemen. Of je ziet juist dat mensen vooral de voorkeur hebben voor modern design of juist van de klassieke stijl zijn. Een van deze drie hoofdstijlen is vaak in de basis te herkennen. Hieraan worden dan heel selectief andere elementen toegevoegd. Maar die ene hoofdstijl blijft dominant. En dat zorgt er al voor dat de samenhang behouden blijft. Zou je namelijk twee stijlen evenveel aandacht geven, dan raken ze een beetje in gevecht met elkaar. Ze worden beiden niet meer echt herkend waardoor het interieur niet meer in harmonie is en dus ook niet meer de gewenste eenheid uitstraalt. De kunst is dus om te beginnen met een hoofdstijl en die later aan te vullen met jouw favoriete spullen uit andere stijlen.