Tips en ideeën voor een opgeruimd huis
Hoe houd je je woning opgeruimd en netjes? Een van de belangrijkste uitdagingen om het gezellig in huis te houden. Daarom hierbij tips en ideeën om het gemakkelijker te maken. Nu is het nog een kwestie van doen.
Voor elke kamer in huis is er wel iets te bedenken om het beter opgeruimd te houden. In de winter is het in de hal bijvoorbeeld handig om losse handschoenen en sjaals in een apart zakje of mandje te kunnen doen. En wat dacht je van de badkamer? Al die losse douchespullen en badspullen staan in een mooie mand ook een stuk opgeruimder. Is de woonkamer te rommelig? Heb je een salontafel met lades eronder? Is heel prettig voor rondslingerende afstandsbedieningen en dergelijke. De meterkast, is daar plek over om spullen neer te zetten? Met een plank of een opbergzak aan de deur heb je toch weer extra opbergruimte. Lades onder je bed, leuke opbergdozen overzichtelijk gestapeld in een hoek of ruimte. Er is veel te bedenken om je huis opgeruimd te houden.
Keuken
De keuken is zo’n ruimte waar je veel spullen een plek wilt geven. Als je met een nieuwe keuken bezig bent is het dan ook goed om na te denken over de hoeveelheid kastruimte die je nodig hebt door een goede plattegrond te maken en te bepalen wat waar een plek krijgt. Maar goed, de meesten onder ons moeten het doen met de bestaande keuken. Tijd om de boel eens goed te organiseren. Maak de keukenlades en keukenkastjes één voor één leeg. En even vooraf, het hoeft niet allemaal op één dag want je zult zien dat het altijd meer tijd kost dan je denkt. Het gemakkelijkste is om de spullen die je dagelijks gebruikt bij het koken een plek bij je gasfornuis te geven. Bijvoorbeeld de pollepels en sauslepels in een mooie pot of je favoriete koksmes in een houder op het aanrecht. Wil je het allemaal uit zicht dan kies je natuurlijk voor de lade die het dichtst bij het fornuis is. De spullen die je niet gebruikt of die kapot zijn doe je weg. Doe de kleinere dingen die bij elkaar horen in een bak of doos met eventueel een label zodat je meteen ziet wat erin zit. En zorg voor goede bestekbakken, lade-indelingen enzovoort. Dat scheelt veel chaos en houdt het geheel overzichtelijk.
Kinderkamer
Ook zo’n plek die snel vol raakt en vaak aan een grote opruimactie toe is, de kinderkamer. Als je kind oud genoeg is, kan hij of zij natuurlijk een handje helpen. Zorg voor voldoende vuilniszakken en ga gezellig samen aan de slag. In de zakken doe je meteen alles wat je wilt weggooien, spullen waar je andere mensen nog een plezier mee kunt doen zet je apart. Laat je kind meedenken wie hij of zij nog een plezier kan doen met de diverse dingen. De kledingkast is een goede om mee te beginnen. Maak hem helemaal leeg en bepaal stuk voor stuk of de kleding nog gedragen wordt. Schoenen zet je lekker overzichtelijk onder in de kast of op een apart schoenenrek. Speelgoed, knuffels, knutselwerkjes, tekeningen en andere spulletjes geef je een plek op planken of in opbergboxen. Zorg dat je kind er zelf bij kan. Een magneetbord of prikbord is handig voor de tekeningen die ze graag willen laten zien.