6 juli 2018 0 Comments

Vier vragen bij het kiezen van je ideale matras

Toe aan een nieuw matras? Dan is het goed om je van een aantal aandachtspunten bewust te zijn. Vier vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van je ideale matras.

Soepel of stevig?

Een matras heeft normaal gesproken drie varianten: soepel, medium of juist stevig. Om te ervaren wat je prettig vindt is het goed om te gaan liggen. Vaak voel je dan al of het bed juist te soepel of te stevig is. Zak je te diep weg, dan is het te soepel, zak je helemaal niet weg dan is het te stevig. Het juiste bed zit er dus tussenin, je ligt er niet bovenop en je zakt er ook niet in weg. Het geeft de steun die nodig is op de plekken waar je het nodig hebt. Het voelt gewoon comfortabel. Dat is het bed waarin je helemaal tot rust kunt komen.

Beter Bed

Wat is je gewicht?

Je lengte heeft invloed op de keuze van het ideale matras. Maar dat niet alleen, je gewicht telt natuurlijk ook mee. Een goed matras past zich aan het lichaam aan als je draait in je slaap. Het moet je lichaam altijd perfect ondersteunen. Voor mensen die minder dan 80 kg wegen, is een wat soepeler oftewel wat zachter matras aan te raden. Denk maar aan de schouders en heupen die toch gemakkelijk het matras moeten kunnen indrukken, ook al is het gewicht er niet naar. Zit je qua gewicht boven die 80 kg, dan is een wat steviger matras prettiger. Dit zorgt voor voldoende weerstand zodat het lichaam toch overal goed ondersteund wordt.

Buik of rug?

Nog iets om over na te denken als je lekker wilt slapen, hoe slaap je eigenlijk? Ben je een echte buikslaper dan zal je matras niet teveel moeten meegeven. Dit omdat je er altijd voor moet zorgen dat je rug recht blijft. Omdat je als buikslaper niet met een holle rug wilt slapen zal je matras wat steviger moeten zijn om de juiste ondersteuning te bieden. Ben je een echte rugslaper dan zal het matras de S-vorm van je ruggenwervel moeten ondersteunen, dus ook hier zal je bed niet te zacht moeten zijn. Lig je veel op je zij dan mag het bed wel iets zachter zijn zodat het de contouren van het lichaam goed volgt. Ben je een echte draaier dan is het ook goed om te gaan voor een matras dat wat meer meegeeft, zodat het je lichaam in alle houdingen blijft volgen.

Swiss Sense

Een of twee?

En dan nog iets, ga je voor een 1-persoonsmatras of kies je gezellig voor een 2-persoonsmatras? Als je niet hetzelfde slaapt en qua gewicht nogal wat verschilt zal het beter zijn om ieder voor je eigen ideale matras te gaan en dus te kiezen voor twee matrassen in je bed. Daarbij komt nog dat mannen en vrouwen een andere lichaamsbouw hebben, bij de man zit de meeste druk bij de schouders, bij de vrouw is dat bij de heupen. Dat zijn dan ook de plekken waar aandacht aan geschonken moet worden. Heb je een bed dat verstelbaar is, dan zul je zeker voor twee matrassen moeten gaan als je het bed ook afzonderlijk van elkaar wilt kunnen verstellen. Met een split topper, oftewel een topper die bij het hoofdeinde gespleten is in twee delen, en het bijbehorende split hoeslaken, ben je ook verlost van die storende scheiding tussen de twee matrassen. Zo slaap je samen optimaal en kun je ook samen uitgerust wakker worden.