Zes tips om als student riant te wonen voor weinig
Een studentenkamer is een perfect voorbeeld van praktisch wonen op de vierkante meter. Want elk hoekje zal gebruikt worden om prettig te kunnen leven. Zes tips om toch riant te wonen.
Tip 1. Maak een plattegrond en denk in combinaties
Als je op kamers gaat en je wilt de ruimte zo functioneel mogelijk indelen, dan is het goed om een plattegrond van de ruimte te maken. Denk daarbij in combinaties. Een eettafel die ook als bureau dienst kan doen is natuurlijk hartstikke praktisch. Zo kun je eters ook een plek bieden en heb je toch de ruimte om te studeren. Een slaapbank is ook handig. Overdag perfect als zitgelegenheid en ’s nachts klap je hem uit om te slapen. Denk ook eens aan het opdelen van de ruimte door een functionele lage kast waar je spullen in kwijt kunt maar waar je ook weer iets tegenaan kunt zetten, bijvoorbeeld de bank. En kijk ook eens naar de hoogte. Misschien is er ruimte voor een hoogslaper waardoor je echt extra plek creëert. Maar het kan ook een lager exemplaar zijn met daaronder plaats voor bijvoorbeeld een bureau of kledingkast. Die hoogslaper kan eenpersoons zijn, maar als de ruimte het toelaat zijn er ook tussenmaten of tweepersoons exemplaren verkrijgbaar. Of zelf te bouwen als je handig bent.
Tip 2 Ga voor rustig en licht
Als je klein behuisd bent is de keuze van de meubels toch ook iets om over na te denken. Neem je meubels niet te massief. Kies bijvoorbeeld voor een bank op hoge poten zodat je de grond verder ziet doorlopen, daardoor lijkt je ruimte groter. En bedenk je goed welke kleur je op de muren aanbrengt. Ga voor lichte kleuren want hoe lichter hoe meer het binnenvallende daglicht weerkaatst wordt en hoe groter je ruimte lijkt. Houd het rustig en probeer eenheid aan te brengen. Ga voor natuurlijke tinten of voor één hoofdkleur waar je de rest op afstemt. Ook de accessoires. Want rust is ruimte.
Tip 3 wees creatief
Als je mooi wilt inrichten en je hebt geen of weinig middelen om alles te realiseren wat je in gedachte hebt dan zal je creatief moeten zijn. Als student verzamel je meestal her en der je eerste inrichting bij elkaar. Een kast van oma, het bed van thuis, een tafel van de kringloop. Aangevuld met een goedkope slaapbank en kant en klaar gordijnen van je favoriete winkel. Vaak ontstaat zo een heel leuk interieur.
Tip 4 maak gebruik van de mogelijkheden van verf
Heb je een kast die je helemaal beu bent, durf hem goed op te schuren en een andere kleur te geven. Een verwarmingsbuis in dezelfde kleur als de muur erachter zorgt er toch voor dat deze bijna wegvalt en niet opvalt. Hetzelfde geldt voor de verwarming zelf. Door slim gebruik te maken van verf kun je je interieur echt een nieuw gezicht geven.
Tip 5 Kijk naar wat je kunt hergebruiken
Kijk naar wat je kunt hergebruiken in je woning. Een houten vloer kan met een flinke schuurbeurt en een nieuwe olie of laklaag een totaal nieuwe look krijgen. En geef spullen een andere functie of zet ze op een andere plek in huis.
Tip 6 Ga op zoek naar koopjes
Bekijk de sales van de diverse woonwarenhuizen, loop eens door de winkel als ze hun showroommodellen in de opruiming hebben. Kijk wat je bij de kringloop allemaal kunt scoren voor weinig. Verzamel zo mooie spullen om je heen en je huis zal low budget helemaal eigen zijn.