26 maart 2019 0 Comments

Zo geef je kinderen plezier in de tuin

Lekker de ruimte om te spelen. Te ravotten tussen het groen. Kinderen in huis betekent dat er ook in de tuin dingen veranderen. Hoe maak je je tuin kindvriendelijk? Zo geef je kinderen plezier in de tuin.

Je wilt het beste voor je kind. Een plek waar hij of zij helemaal zijn gang kan gaan is er een van. En waar kan dat nu beter dan lekker buiten? Rennen, springen, klimmen, kuilen graven, hutten bouwen, met water spelen, allemaal dingen die kinderen leuk vinden en buiten perfect kunnen. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. En je wilt dat je kinderen veilig kunnen spelen. Want kindvriendelijk betekent niet alleen dat je kinderen er lekker hun gang kunnen gaan maar dat ze dat ook veilig kunnen doen. Daarom eerst wat punten om op te letten voordat je je kinderen los laat in je kindvriendelijke tuin.

Kindvriendelijke planten

De natuur is van zichzelf natuurlijk al kindvriendelijk. Toch zijn er planten die je beter kunt mijden als er kinderen rondlopen in en om het huis. Er zijn bijvoorbeeld aardig wat giftige planten waar je kinderen behoorlijk last van kunnen krijgen. Beter dus om die niet in je tuin te hebben. Via internet of in een plantenboek kun je opzoeken welke soorten dat zijn. Daarnaast zijn prikkers natuurlijk gewoon niet prettig voor kinderen. En probeer er ook op te letten dat de plantenbakken kindvriendelijk zijn. Een mooie zuil is natuurlijk leuk om aan te hangen waardoor deze misschien kan omvallen. En een opstaande rand van een bloembak kan ook een mooi houvast zijn om erin te klimmen. Zorg dat alles stevig staat.

Water en vuur

Water is een geliefd element in de tuin. Het brengt rust. En met kinderen brengt het vooral ook vertier. Als je kinderen echter nog niet kunnen zwemmen brengt het ook een hoop gevaar met zich mee. Je moet er echt bijblijven want een plons in het water is snel gebeurt. En ook al is je vijver nog zo ondiep, zelfs dit water kan gevaarlijk zijn. Zorg voor een hek rond het zwembad, een afdekzeil is namelijk meestal niet voldoende. Wacht met die vijver totdat je kinderen ouder zijn of demp deze. Misschien geeft een zandbak op die plek wel een rustgevender gevoel voor die paar jaren. We gaan nog even verder met de elementen, want vuur is natuurlijk ook een geliefd item in de tuin. Voor ons volwassenen dan, want voor de kleintjes is dit natuurlijk helemaal niet geschikt. Ben je wel in voor een barbecue zet deze dan goed stevig neer op een plek ver van de kinderen en blijf er bij.

Groen is gras

Een grasveld is perfect om uitgebreid te rennen en te spelen. Het is ideaal om op te voetballen of net wat voor een balspel je leuk vindt. Voor kinderen is het ook leuk om een bloemenweide aan te leggen waar ze lekker bloemetjes kunnen plukken voor die mooie veldboeketjes binnen. Zo blijven ze wellicht van je mooie sierbloemen af. Het is eenvoudig te zaaien met wat gemengd bloemenzaad, eventueel gecombineerd met graszaad. Heb je geen tijd om zo’n groene lap te onderhouden dan is kunstgras ook een optie. En ook voor kinderen een goed idee tegenwoordig want de kwaliteit is zo verbeterd dat je niet bang hoeft te zijn voor schaafwonden. Zo hebben zij de ruimte om te ravotten en jij de tijd om daar rustig naar te kijken.