18 september 2018 0 Comments

Zo haal je warmte in huis

De lange, warme dagen komen langzaam ten einde. Tijd om weer gezellig binnen te vertoeven. Met een goed glas wijn naar de vlammen staren in de haard. Heerlijk weggedoken onder een wollige plaid op de bank. Haal de warmte in huis.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Zo heeft het najaar veel te bieden. Het wordt weer sneller donker, waardoor we het binnen gezellig maken. We moeten al wennen aan het gure weer, maar dat wordt ook steevast afgewisseld met mooie, zonnige dagen waarbij de kleuren van de natuur veel mensen weten te boeien. Het is de tijd van de gezelligheid. Lekker samen aan de eetkamertafel bij kaarslicht. Een goed gesprek voeren tijdens een uitgebreid diner. Samen knus op de bank. Warme chocomel na een stevige herfstwandeling. Binnen wordt weer belangrijk, daarom is het motto ook: maak het gezellig in huis.

Najaarskleuren

Wie aan de herfst denkt, denkt ook vast aan kleur. Niet de felle, heldere tinten die weer meer passen bij een zomers gevoel, nee, de gedempte varianten. Het zijn de tinten die we nu in de bossen tegenkomen die we vaak warme herfstkleuren noemen, waarbij donkerrood en bruin de overhand hebben. Denk aan de gekleurde bladeren, maar ook aan de paddenstoelen en bessen. Aan het zonlicht op de bomen en de dorre takken op de grond. En zie goud in dat licht, donkerpaars in de bessen, grijs in de takken. Het zijn allemaal rustige kleuren, gewoon omdat ze zo uit de natuur komen. Maar ook omdat ze van zichzelf niet knallen doordat ze zo donker zijn, een lage verzadiging hebben. En daardoor een warme sfeer aan je interieur geven. Naast deze kleuren die gewoon bij de herfst horen, zijn er ook dit najaar weer wat trendkleuren te bespeuren. Ook hier weer geen opvallende, felle kleuren, maar een palet van bruin- en beigetinten met zwart, grijs en wit, de accenten komen in donkerblauw, -groen, -rood of okergeel. Het zijn allemaal kleuren die passen bij het seizoen en waarmee je heel gemakkelijk warmte en knusheid in huis haalt.

Wanden

Zoals gezegd doet kleur veel met een interieur. Dus wil je graag die najaarssferen in huis aanbrengen, dan is een van de genoemde kleuren een goede optie om een wand mee op te fleuren. Met een verfje of met een mooi behang. Vooral die laatste doet heel warm aan, ook al vanwege het materiaal. Een rol is zo gekocht en het aanbrengen is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Een leuke DIY.

Aankleding

We wisselen van garderobe in het najaar, maar wat kunnen we in huis doen? Ook hier geldt het principe, kruip lekker weg in zachte, warme materialen om je te beschermen tegen de kou. Dus een wollen deken mooi over de bank draperen, klaar om te pakken als je een avond op de bank doorbrengt. Of een plaid. Niet alleen aangenaam voor jezelf vanwege de warmte die het je geeft, het doet ook wat voor het interieur. Het geeft namelijk een aangekleed gevoel. Eigenlijk geldt dat voor alle stoffen. Kies voor de vloer een kleed om je huis een echte warmteboost te geven. Prettig voor de voeten maar ook voor de aanblik. Want een koude stenen vloer krijgt een warm accent met een karpet.