10 augustus 2018 0 Comments

Zo houd je de kinderkamer leuk

Kinderen worden snel groot. Voordat je het weet zijn ze weer uit kleding of schoenen gegroeid. En ook het bed is eerder aan vervanging toe dan je denkt. En dan hebben we het nog niet over veranderingen in wensen en eisen die gesteld worden aan de kamer. Of veranderingen in smaak bij je kind. De inrichting van de kinderkamer.

Voor elke leeftijd is er wel weer een andere eis, denk aan de plek om te spelen die langzaam verandert in een plek om huiswerk te maken. Een kinderkamer moet het liefst, in elk stadium, in alle gemakken voorzien. En daarbij komt, opgroeiende kinderen durven tegenwoordig ook eisen te stellen, ze zijn natuurlijk toch bezig om hun grenzen af te tasten. Geef ze eens ongelijk. Ze willen er ook graag bij horen. Willen hebben wat anderen hebben. Dus niet alleen qua kleding volgen ze de laatste mode, ook op hun kamer willen ze de laatste trends toepassen. Er komen tenslotte vriendjes en vriendinnetjes over de vloer. Maar hoe ga je hier als ouder nu mee om?

De praktische basis

Een goede basis is het halve werk, zo is het met alles. En wil je lang plezier hebben van iets, dan is het goed om na te denken over de functies die de kamer moet hebben nu je kind bijvoorbeeld net naar school gaat. Maar het is ook al goed om zaken voor de toekomst mee te nemen, denk aan het moment dat kinderen echt huiswerk gaan maken of een eigen plek willen om zich terug te trekken. Probeer je dus in te leven in je kind en vraag eens rond hoe neefjes of nichtjes of kinderen van bekenden die wat ouder zijn leven. Wat zij belangrijk vinden, wat zij op hun kamer allemaal willen kunnen doen. Dan ben je in ieder geval alvast voorbereid.

Neutraal

Doordat de tijd zo snel gaat en dingen zo snel veranderen is het goed om de basis neutraal te houden. Als je kind vier is, is misschien zo’n stoere hut helemaal te gek. Maar hoe zit het als je kind weer wat verder is? Blijft dat leuk? Past het dan nog bij de leeftijd? Iets om in ieder geval over na te denken of rekening mee te houden. Wellicht kun je het bijvoorbeeld ook wat veiliger zoeken, bijvoorbeeld door een neutraal bed te kiezen waarbij je het dekbedovertrek aanpast aan de belevingswereld van dat moment. Een piraten- of prinsessendekbedovertrek geeft de kamer misschien voor nu ook al precies de aanblik die je kind wil. En wie weet is hij helemaal in de dinosaurussen of zij in het thema roze belandt over een jaar. Een nieuw overtrek en en een ander kleurtje op de muur en ze zijn ook weer blij!

Veilig en praktisch

Een kinderkamer is bij uitstek een kamer die veilig en praktisch moet zijn. Zo zal hij of zij al snel vriendjes en vriendinnetjes gaan meenemen en natuurlijk is het interessant om dan op je eigen kamer te kunnen spelen. Wil je ze lekker hun gang kunnen laten gaan, dan kies je voor spullen die tegen een stootje kunnen. Het kan er natuurlijk wel eens ruw aan toe gaan en je wil niet bij elk geluid de trap op rennen. Kortom, kies voor praktisch, dan kun je zelf ook meer ontspannen blijven.