28 mei 2019 0 Comments

Het geheim van een flexibele en altijd sfeervolle zithoek

Iedereen wil wel eens wat anders, een andere indeling, een andere sfeer. Vaak betekent dit dat er lekker geschoven wordt met de meubels, zodat er weer een nieuwe look ontstaat. Maar dat schuiven kan ook een functie hebben.

Je kunt bijvoorbeeld schuiven met je meubels omdat je in de winter je woonkamer anders gebruikt dan in de zomer. In de winter zal de haard meer aandacht verdienen dan in de zomer om maar eens iets te noemen. En waarom zou je de hele zomer naar dat zwarte gat kijken, dat je vanwege de warmte toch niet zult aanmaken om in de gezellige vlammen te staren? Misschien is het in de zomer een optie om juist je zithoek te richten op je raam of tuindeur. Een mooi uitzicht naar buiten toe zal je in de zomer weer veel vrolijker maken.

Hoe pak je de indeling aan?

Waar moet je op letten als je je zithoek opnieuw gaat inrichten? Als eerste kijk je naar je gezinssituatie, hoe gebruik je de zithoek, wat vind je belangrijk? Lig je graag of zit je toch echt meestal en vind je een goede steun in je rug prettig? Je moet het zitcomfort van een bank en de mogelijkheden die een zithoek moet bieden altijd uitgebreid meenemen in je beslissing. Maar er zijn nog zoveel andere dingen die meespelen bij de keuze. Zijn er kleine kinderen? Of huisdieren? Kies dan voor een materiaal dat wat kan hebben. In wat voor een ruimte komt de zithoek? De vorm van je kamer kan je dwingen om voor een bepaalde opstelling te gaan. En natuurlijk speelt de grootte van een kamer een rol. Kies in een kleine ruimte liever voor een wat grotere bank dan voor verschillende losse zitmeubels verspreid in de woonkamer. Een groot stuk maakt de ruimte namelijk optisch rustiger en groter. Let ook op voldoende loopruimte bij de bank en op de looppaden richting deuren en ramen. Zorg dat de looppaden zo logisch mogelijk zijn, want het klinkt raar, maar omlopen doen we allemaal niet graag. En wat natuurlijk ook erg belangrijk is, zorg voor een prettige afstand tussen de diverse zitplekken. Zo kan iedereen elkaar goed zien en horen, wat de sfeer meteen aangenaam maakt.

En hoe zorg je voor sfeer in de zithoek?

En dan natuurlijk nog de vraag, welke sfeer moet je zithoek uitstralen? Het moet passen bij de rest van je interieur, qua kleur en qua stijl. Want dat is nog altijd het belangrijkste, eenheid in je inrichting zorgt voor rust en een uitstraling die klopt. Kies dus een bank die qua stijl past. Let ook goed op het kleurgebruik. Een opvallende trendkleur is voor een tijd leuk, maar kan je op den duur gaan vervelen. Een oplossing is om te kiezen voor een hoes die je gemakkelijk kunt vervangen, ook handig als je bijvoorbeeld kinderen in huis hebt die voor de nodige vlekken kunnen zorgen. Dan is de investering alweer een stuk lager als je aan vervanging toe bent. Een andere optie is om te kiezen voor een neutrale kleur en de pit toe te voegen met kussens. Ze zorgen voor extra comfort maar zijn vooral ook decoratief. Zo kun je toch dat kleuraccent aanbrengen. En wat nog een leuke bijkomstigheid is, je kunt ze ook op de grond leggen. Zo heb je weer een extra zitplaats, lekker nonchalant en gezellig!