12 oktober 2018 0 Comments

Hoe maak je ruimte voor een lekkere werkplek?

Wil je lekker ontspannen kunnen werken aan een fijne werkplek, dan is er werk aan de winkel. Een fijn bureau, een comfortabele stoel en een rustgevende omgeving, dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor de ideale werkplek.

Flexibel werken, naar tijd en naar plaats. Een visie om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken, voor zowel organisaties als medewerkers. Voor ons Nederlanders betekent deze flexibele manier van werken minder fileleed en een kans om je tijd beter in te delen. Voor jezelf en je interieur betekent het dat je verschillende plekken moet creëren waar je gewoon goed je werk kunt doen, bij de baas, maar ook thuis.

Goed gebruik

We brengen heel wat uurtjes door achter de computer. En zit je lange tijd ononderbroken achter je beeldscherm, dan voel je dat wel. Op den duur kan het zelfs lichamelijk klachten veroorzaken. Het is dan ook goed om te kijken hoe je je werkplek zo ergonomisch mogelijk inricht. Met goed meubilair alleen ben je er dan nog niet, je moet je meubels vooral goed gebruiken. Daarom hierbij wat tips. Als eerste stel je je bureaustoel in door je voeten plat op de grond te zetten. Zet je stoel zo hoog dat de hoek tussen boven- en onderbenen 90 graden is. Voor je armen geldt hetzelfde, leg ze op de leuningen en zorg ervoor dat je onder- en bovenarm een hoek van 90 graden maken. Zo kunnen je onderarmen er lekker losjes op rusten en krijgen ze de steun die ze verdienen. Tenslotte zorg je ervoor dat je rugleuning genoeg steun geeft aan de holte van je rug. Dan staat je bureaustoel voor jou helemaal goed en kun je aan de slag met de rest.

Ergonomisch verantwoord

Natuurlijk zijn we er met de stoel alleen nog niet. Je bureau is minstens zo belangrijk. Zorg voor voldoende beenruimte, houd hiervoor ongeveer 60 centimeter breedte en 80 centimeter voor de diepte aan. Je zit goed achter je bureau als de armleuningen qua hoogte gelijk zijn aan de hoogte van je bureaublad. En je armleuningen heb je zojuist al goed ingesteld, dus nu zit je goed achter je bureau. Als laatste je beeldscherm nog, die plaats je zo’n 50 centimeter van je ogen vandaan, recht voor je. Daarbij moet de bovenkant van je scherm ongeveer op ooghoogte staan. Bij voorkeur staat je beeldscherm haaks op een raam, zo heb je het minste last van vervelende reflecties.

12

Meubels

De keuze voor het meubilair doet natuurlijk veel voor de sfeer van een ruimte. Gelukkig hoef je tegenwoordig echt niet meer te kiezen voor meubels met een kantoorlook. Want thuis wil je liever een huiselijk ingerichte werkplek, omdat je er waarschijnlijk meer doet dan alleen werken. Een boek lezen, wat internetten. Dan zoek je iets met een informeler uiterlijk, iets dat past bij de rest van je interieur. Designers richten zich gelukkig tegenwoordig ook volop op thuiswerkers. Je vindt dan ook altijd een bureau, stoel of kast die èn ergonomisch is èn past bij de stijl van je huis. Wel zo prettig!