20 april 2019 0 Comments

Zo maak je van je raambekleding de eyecatcher van de ruimte

We zijn blij met de zon, maar soms moeten we toch iets doen om de felle stralen te weren. Of op zijn minst te filteren zodat het licht wat zachter binnenvalt, bijvoorbeeld door een mooie vitrage. Daarom is het goed om meer te weten over raamdecoratie en zonwering.

Raambekleding uitkiezen is niet altijd even gemakkelijk. Wat past er bij je raam, bij de ligging ten opzichte van de zon? Welke stijl past er bij de rest van je interieur, welke kleur? Allemaal vragen en zoveel mogelijkheden. Het is dan ook goed om te beginnen met bedenken wat je van je raambekleding vraagt. Moet het verduisterend werken omdat deze in de slaapkamer hangt? Of is het puur ter decoratie? Vervolgens kun je dan eens gaan kijken wat je aanspreekt. Houd je van rolgordijnen of juist van vouwgordijnen of plissés? Van paneelgordijnen of shutters? Of ga je voor de charme van een mooi geplooide gordijn of vitrage voor het raam? Verzamel plaatjes van raambekleding die je aanspreekt en probeer je voor te stellen hoe deze er in jouw ruimte uit zou zien. Dan ben je al een goede stap op weg.

Gordijn met stijl

Bij een klassiek interieur passen weelderige gordijnen. Ga voor een rijke, luxe stof die mooi valt, denk bijvoorbeeld aan zijde of velours. En de gordijnen mogen best de aandacht krijgen, in een klassiek interieur is de stoffering heel belangrijk. Ga voor een mooie bloem die je ergens anders in het interieur weer laat terugkomen, bijvoorbeeld in een kussen op de bank. Of combineer deze bloem met een ruit of streep, ook graag gezien in een klassiek interieur. Een barok patroon doet het ook altijd goed bij deze stijl. Leef je uit in de moderne varianten van deze sfeer van alle tijden.

 

Landelijk

Bij een landelijke stijl horen natuurlijke stoffen, denk bijvoorbeeld aan linnen of katoen. En dan kun je gaan voor een stoere variant door een mooie stof nonchalant te laten vallen tot net op de grond aan een gordijnroede met ringen. Maar je kunt ook kiezen voor de wat lieflijkere versie met een bloempatroon in zachte tinten, zoals lichtroze of pastelblauw. Of past een vouwgordijn meer bij je raam? Een variant die het heel goed doet in een landelijk interieur. En wat nu populair is en ook perfect past in de landelijke sfeer zijn shutters. Hout is dan ook een natuurlijk materiaal dat zich helemaal thuis voelt in deze stijl. Deze houten binnenluiken filteren het licht mooi en zijn flexibel in gebruik doordat je de lamellen vanuit de binnenkant naar wens kunt regelen. Houten jaloezieën zijn natuurlijk een optie, vaak gunstiger in prijs en met dezelfde uitstraling. Voor welke variant je ook gaat, kies daarbij voor natureltinten zoals grijs of crèmekleur. Helemaal af.

Modern

Houd je van strak en modern, dan zal raamdecoratie dat ook zijn. Een rolgordijn past hierbij, een paneelgordijn ook. Wat je nu veel ziet zijn de rolgordijnen met afwisselend transparante en dichte banen die je, door te rollen, wel of niet kunt laten overlappen. Helemaal dicht heb je alle privacy maar je kunt open of halfopen gemakkelijk en flexibel met de lichtinval spelen. Maar je kunt ook juist in een modern interieur knallen met je raambekleding door bijvoorbeeld te gaan voor een mooie, frisse kleur stof of een aansprekend patroon. Zeker dat je raambekleding de eyecatcher van de ruimte wordt.